2016-os hír: „Aceites Juventud” elnyerte a a „Világ legegészségesebb Extra Szűz Olívaolaja” címet, magas oleokantál- tartalma miatt!
Egy, alapvetően az extra szűz olívalajak oleokantál tartalmát vizsgáló nemzetközi versenyen a spanyolországi Malagónban (Ciudad Real) található „Finca La Oliveta” olajtermelő üzemében előállított Juventud olaj az előző szezonban kitüntetésben részesült.
De mi is az az oleokantál? Az olívaolajok ibuprofénja!
Az oleokantál egy olyan vegyület, amely a csípősebb, kaparóbb ízű extraszűz olívaolajokban található. A felfedezés jelentősége hatalmas volt. De hogyan is fedezték fel ezt a vegyületet?
Ez egy, Szicíliában szervezett molekuláris táplálkozási kongresszuson történt, amikor az egyik résztvevő, Dr. Gery Beauchamp amerikai tudósprofesszor, biológus életében először kóstolt extra szűz olívaolajat, és kóstoláskor a kaparó érzés, amit nyeléskor a torkában észlelt, az ibuprofénre emlékeztette, amellyel éppen akkor végzett kísérleteket.
A biológus ekkor úgy döntött, hogy kísérletképpen elkülöníti az olívaolaj ezen molekuláját. Felfedezte, hogy ez természetes gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Az ibuprofénhez hasonlatos a hatása, ugyanakkor káros mellékhatásai nincsenek.
Anno akkor a véletlennek volt köszönhető, hogy az oleokantált ily módon felfedezte dr. Gary Beauchamp biológus, és mára már az egyes olívaolajok minőségének és az egészségre való jótékony hatásának értékelésénél az egyik fő vizsgálati tényezővé vált!
Az oleokantál kedvező hatásai
Természetes gyulladáscsökkentő hatása van, és védelmet nyújt a különféle betegségek ellen. Az oleokantál ugyanis segít megakadályozni a daganatos sejtek burjánzását vastagbél-, emlő-, prosztata- és a bőr rákos elváltozása esetén és egyfajta vérrákban (mieloma).
Ezen kívül, hosszú távú fogyasztása segít a szív- és érrendszeri és neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében. Ez utóbbit számos tanulmány is bizonyította (de erről majd egy bővebb cikkben írok).
Ezt a Castilla La Mancha-i extra szűz olívaolajat 2016-ban az Oleocanthal Nemzetközi Társasága (International Oleocanthal Society) kitüntette rendkívül magas oleokantál-tartalma miatt.
Mellékszál: Azt gondoljátok el, hogy ezeket a Cornicabra fajtájú bogyókat általában november végén- decemberben szüretelik. Rendkívűl jól tűri a hideget, ezért terjedt el ezen a részén Spanyolországnak – La Mancha tartomány, a Donut közepe. Igen hideg is szokott ám lenni, az olajfa kb mínusz 6ºC- ig nem fagy el! Namost, a Juventud olaj friss sajtolásából tavaly (2019) már október 15-én, kedden kaptunk mustrát!
Ez azt jelenti, hogy nagyon zölden szedik le, még csak nem is kezd bebarnulni, úgymond kicsattan az egészséges anyagoktól, amik benne vannak (lásd polifenolénok- az egyik ilyen a fentebb említett oleokantál, melynek bizonyítottan antioxidáns és gyulladácsökkentő hatása van. Ezen kívül tartalmaz még E-vitamint, K-vitamint).
Itt jegyzem meg, egy nagyon erős, intenzív ízű olajról van szó! Keserű (a keserű jellemvonás az E-vitamin tartalmat mutatja-minél keserűbb, annál több benne az E vitamin) és csíp (polifenolénok- antioxidáns hatás). Aztán nagy mennyiségben található benn a csodaszerként emlegetett oleokantál- ami ugye, erős gyulladáscsökkentő hatású. Ennek magas tartalmát pedig a garatban a kaparó érzés mutatja. Anekdótikus, bevallom, ettől az olajtól egyszer rosszul lettem.
A névjegykártyánkon lévő fényképen ugyanis ezzel az olajjal koccintunk Juankával, és a koccintás után én három jó nagyot kortyoltam belőle. Hát, mit mondjak, nagyon rosszul lettem. Annyira erős volt. Én meg simán legurítottam belőle három kortyocskát. Köhögtem utána jópár percig. Nem elvenni akarom a kedveteket a kóstolástól, csak előre szólok, hogy ne ijedjetek meg! Elsőre biztos erős lesz. De megéri fogyasztani, mert rettentő egészséges! Mellékszál vége.
Nagy öröm volt, amikor a „La Oliveta” olajtermelő üzem vezetői, Carlos és Oscar nyilvánosságra hozták az elemzés eredményét, mely szerint 2016-os évben betakarított olajbogyókból kinyert Juventud olaj oleokantál tartalma 10 miligrammal (per kg) meghaladta az előző évit, 164 mg/kg-ról 175 mg/kg-ra emelkedett!
Az Oleokantál Nemzetközi Társaság (Oleocanthal International Society) és az Olecanthal- Spanyol Egyesület Andalúziai Társasága (Sociedad Andaluza de Oleocanthal) elismerését fejezte ki a Malagónban készült „Aceites Juventud” csapatának kiváló minőségű olajáért, amely 2016-ban a világon a leggazdagabb volt oleokantál és más fenolok arányát tekintve, mely anyagok fogyasztása tudvalevő, hogy rettentő jótékony hatással van az emberi szervezet számára.
Ezek a srácok tényleg felvették a versenyt a rák elleni harcban! Az üzembe senki nem teheti be a lábát rajtuk és az ott dolgozókon kívül, annyira vigyáznak a tisztaságra, a higiénére. Majdhogynem megszállottan dolgoznak olyan minőségű extra szűz olívaolaj készítésében, amelynek rendszeres fogyasztásával komolyan segíthetünk a rák és más betegségek megelőzésében.
Ők ezt a csodaolajat, nemes egyszerűséggel „funkcionális olaj”-nak hívják, amely elnevezéssel arra utalnak, hogy szerintük és sok más okos ember szerint, ezen olaj fogyasztása alapvetően szükséges a szervezet jó működéséhez.”
(Mellékmondatként. Valamilyen amerikai cég meg akarta venni tőlük az összes olajat, hogy aztán antibiotikumot próbáljanak kinyerni belőle. De ők persze nem adták. És jól tették, hogy nem adták, de milyen jól!)
Aztán van egy olyan, limitált számú speckó (ha még lehet fokozni) BIO olajuk is, amelybe bio citromot varázsoltak. Ezt egyszer családi körben kipróbálták, és annyira finom lett, hogy azóta gyártanak belőle pár üveggel. Ez, a citrommal gazdagított olívaolaj tökéletes a kéz hidratálására (is)!!
Bevallom, én inkább ebből nyomok le reggelenként egy evőkanállal, kis mézet belecsurgatva, és nem a Juventud- Juventudból, az túl erős nekem. Ez a citromos ízbomba tulajdonképpen 80% extra szűz Cornicabra és 20% biocitrom lé. Semmi más, nothing more 🙂