Az üveg címkéjén olvasható Finca Torralva, ahol az olajfák találhatók, Andalúziában van, Úbedához közel (kedves Noviembre Olajunk is arrafelé készül, emlékeztek? Arquillos-ban). José Jiménez-Landi, a méntridai (egyébként híres) borpincészet vezetője apai nagyapjának vannak ott földjei, és José mondta, hogy hát, kikacsint ebbe az irányba is, így tisztelegve az apai nagypapa előtt. (Egyébként az anyai nagypapa, Antonio Jiménez-Landi történész volt, róla van elnevezve az iskola Méntridán. Ő írta le a Spanyolországban a 19. század végén- 20. század elején újításnak számító Szabad Tanítás Intézményének krónikáját, ezért állami elismerést is kapott (igaz, posthomus, de jobb későn, mint soha). Az ő nevét viseli a pincészet is.)
Nahát, ebből a „kikacsintásból” született meg a Jiménez-Landi szűretlen BIO extraszűz olívaolaj. Ezt José, spanyolosan, az öklével a szívét ütögetve mondta, hogy most ő az apai nagypapa előtt tiszteleg ezzel a gesztusával. Jaj, ezek a spanyolok, majdnem könnyeztem, amikor mesélte, olyan megható volt:)
Gyakorlatilag ennyi a történet. Mi nem is tudtunk az olajról, egészen addig, amíg Juan Carlos (férjuram) nem találkozott a mamával a boltban, aki büszkén mesélte, hogy milyen jó lett a szűretlen olajuk. Hát, jó, akkor adjatok egy üveggel, megkóstoljuk…. a többit már tudjátok.
Egyébként, amikor fotózni mentünk Joséval, a borásszal, egyetlen egy képet sem sikerült CSAK vele és az olajjal készíteni. Mindig volt bor is a képen… mindegyiken. Egy kép se készült bor nélkül. Persze, ők főleg borászok és hiába mondtuk neki, hogy minket tulajdonképpen az olívaolaj érdekel, és majd bor esetleg, a távoli jövőben, nem tágított. Elmesélt mindent a boraikról, megmutatta a szőlőjüket, a borospincét, büszkélkedett, hogy hány országba exportálnak bort, mi meg mosolyogtunk meg nevetgéltünk, hogy hú de szuper meg így meg úgy, de minket az olívaolaj érdekel. Végig meg akart minket győzni, hogy mennyire nagy üzlet lehet Magyarországa is vinni a boraikból. Jó, mondom, de ez csepp a tengerben, Magyarországon is rettentő sok jó bor van, de csak nem hagyta abba. De meg kell hagyni, a fényképek, amik készültek, iszonyú jók lettek! Hát, mint az a képeken is látható , ez egy vérbeli profi, és tudja, hogy jól néz ki, az áldóját!
Nézzétek, milyen gyönyörű ez a szűretlen extraszűz!
Azért benyomok egy képet Juankáról is az olajjal…
Na, és egy utolsót, a borozgatás emlékére.
Barátunk minden fotó után megitta a pohárban lévő kortyocskát. A végére igen jókedve kerekedett.