Mi általában „merluzá”-t, vagyis tőkehalat eszünk, de nagyon sokszor készítem ezt a fajta ételt lazaccal is. Itt hozzáteszem, a lazac Spanyolországban nincs horroráron:)
Ha Baby-t vagyis fiatalt kaptok, még jobb, puhább, és még nem telt meg a húsa a tengerben lévő nehézfémekkel, ugyebár, amitől újabban riogatnak bennünket az okosok. Azt mondják egyébként, hogy a legegészségesebb hal ilyen (meg egyéb) szempontból a szardínia. Meg még egy okoskodás: hogy halat jobb fagyasztva venni, merthogy azt rögtön a kifogása után lefagyasztják, és a hideg következtében elpusztulnak a benne lévő baktériumok meg kukacok.
Szóval fagyasztott hal, kiengedés után (ugye levet eresztett) „Szilviával” megszárítgatni, besózni mindkét oldalon. A besózáshoz legjobb durva tengeri sót használni. Fokhagymát apróra vágni, kevés olajban a serpenyőben elkezdeni pirítgatni. Pár babérlevelet is rászórhatunk. Mikor félig-meddig már pirítgatott- szóval finom illatot áraszt, ráhelyezni a halfiléket. Én be szoktam fedni az elején, így hamarabb puhul. Közepes lángon 5-6 percig sütöm-párolom. Egy idő után megfordítom, és a másik oldalát is megsütöm, már nem lefedve. Pici levet enged, az a végéig majdnem mind elpárolog. A hal után jöhet a legfinomabb rész: a tunkolás meg a sült fokhagyma-vadászat!!!
Jó étvágyat!!!!
Vélemény, hozzászólás?