Mi a koleszterin, milyen szerepet játszik koleszterinszint a test működésében?
Mielőtt rátérünk, hogy milyen koleszterin-csökkentő ételek vannak, fussuk át ezt a koleszterinügyet, hiszen sokaknak nem is olyan egyértelmű, hogy mi a dörgés.
Nehéz eligazodni koleszterin-témában: sok információ és félreértés kering a koleszterinszintről köztudatban.
Sokan már a szót is aggódva mondják ki, pedig a koleszterin a szervezetünk számára nélkülözhetetlen anyag, minden sejtünkben megtalálható. Egy zsírvegyületről van szó, amelyet részben a máj termel, részben pedig az ételekkel kerül a testünkbe.
Szokás „jó” és „rossz” koleszterinről beszélni – ez nem pontos, mert mindkét fajtára szükségünk van. Nagyjából annyi a különbség, hogy van alacsony és nagy sűrűségű lipoprotein. Az alacsony sűrűségű az az, amely a koleszterint a májból a sejtekbe szállítja, majd visszaviszi a májba, de a zsírsejtek egy része beépülhet az erek falába és ez szívbetegséget, érrendszeri betegségeket okozhat.
A másik fajta, nagy sűrűségú lipoprotein viszont felveszi a vérben vagy a sejtekben lévő felesleges koleszterint és visszaviszi a májba, ahonnan aztán kiválasztódik, vagyis igazából védi az ereket a lerakódás ellen.
Milyen ételek tartalmaznak sok koleszterint?
Érdemes figyelned az ételeid koleszterintartalmára, hogy jól tudj választani. A zsíros húsokat, a sertészsírt, a baromfizsírt, a vajat, a tojást, a zsíros tejet például mértékkel fogyaszd, ha szeretnéd a koleszterinszintedet kordában tartani. Persze ez nem azt jelenti, hogy sosem ehetsz belőlük, de óvatosan bánj velük.
Mekkora a normális koleszterinszint?
Sajnos itt nem lehet rábökni egy egységesen megállapítható standard koleszterinszint-értékre, inkább azt szokták az orvosok figyelni, hogy mi jelenthet még kockázati tényezőt: például a túlsúly, a dohányzás, a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség.
Milyen hatással van a szervezetre, ha túl magas a koleszterinszint?
Ha az érfalakon lerakódik a felesleges koleszterin, érszűkület alakul ki. Így az erek nem tudnak elegendő vért szállítani, a sejtek nem kapnak elég oxigént, és a szerveink károsodni kezdhetnek. Az érelzáródás pedig trombózist, stroke-ot, infarktust okozhat. Ez így nagyon rosszul hangzik, de ne ijedj meg! Ne keseredj el, hiszen
sokat tehetsz az ereid egészségéért, ha figyelsz arra, mit eszel. Mert vannak koleszterin csökkentő ételek, melyek emellett ráadásul még finomak is.
Milyen koleszterin csökkentő ételek vannak?
Lássuk, melyek a legfontosabb koleszterin csökkentő ételek:
1.Növényi olajok
Talán ma már kevesebben főznek zsírral, a hagyományos konyha kedvencével, de, ha eddig nem tetted, itt az ideje, hogy megbarátkozz a növényi olajokkal.
Sajnos így sem úszod meg, hogy a bő zsiradékban sült ételeket, ahol csak lehet, kiváltsd másféle módon készült finomságokkal. Érdemes a sütőben sütéssel kísérletezni még a bundázott ételek esetében is, mert ekkor csak ki kell kicsit olajoznod a sütőpapírral bélelt tepsit, a rátett húsokat-zöldségeket pedig kenőtollal vagy olajsprayvel kenheted-fújhatod be. Az ételek elképesztően finomak lesznek, és nem tocsognak a zsírban. Nekem az olivaolajjal bekent rántott cukkini az egyik favoritom!
Akik már átálltak az olajjal főzésre, leginkább a napraforgóolajat szokták használni. Mellette szól a magas E-vitamin-tartalom és az, hogy 70%-ban telítetlen zsírsavakat tartalma. No meg a semleges íz és szag sem utolsó szempont, nem dominálja le az ételek ízét. Arra figyelj, hogy tényleg jó minőségű, és ne hidrogénezett olajat vásárolj!
Még jobb lehet, ha olyan hidegen sajtolt olajat használsz, amely sütés-főzésálló, elsősorban olívaolajat, de a repceolaj vagy a kukoricacsíra-olaj is megteszi, mindegyik bőven tartalmaz egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek nagyon jó hatással vannak az egészségünkre.
Az olajokat nemcsak sütésre-főzésre használhatod: nagyon jó, ha sokszor iktatsz be a menübe olyan salátát, amelyet egy-két kanálnyi hidegen sajtolt növényi olajjal ízesítesz. Nagyon finomak, arról nem is beszélve, hogy a nyers zöldségek vitamintartalma az olajok kíséretében szívódik fel a legkönnyebben!
Három ilyen olajfajtát külön is ajánlunk:
2.Lenmag, lenmagolaj
A halhússal kapcsolatban már biztosan hallottál az Omega-3 zsírsavakról– nos, a lenmag, lenmagolaj is bővelkedik ezekben az egészséges tápanyagokban! Az érrendszer és a szív karbantartása mellett még a változókori panaszokat is enyhíti, csökkenti a vércukorszintet, sőt, rákmegelőző és depresszió elleni hatása is van a rendszeres fogyasztásának. Terhesség, szoptatás, bizonyos nőgyógyászati vagy bélrendszeri panaszok idején viszont nem ajánlják.
A lenmag fogyasztása nem gasztro-élmény: megőrölt formában, bő vízzel kell megenni, de a lenmaglisztet használhatod kenyérfélékhez, süteményekhez vagy az ételek sűrítésére.
3.Tökmag, tökmagolaj
A tökmag önmagában is finom nassolnivaló, teheted kenyérbe, szórhatod pogácsára, szuper feltét a krémlevesekre, ezeket még egy kis tökmagolajjal is meg lehet locsolni. Nagyon szép sötétzöld színe van és különlegesen jó íze. Kóstold meg például a savanyú káposztát egy-két kanál sűrű joghurttal elkeverve, a tetején egy kis tökmaggal és tökmagolajjal! Néha lehet kapni tökmaglisztet is, ezt más fehér vagy barna liszttel vegyítve használd, mert különben zöld lesz a kenyér, a pogácsa… de ha Halloween-sütit akarsz készíteni, ezt is bedobhatod…
És még nem beszéltünk a tökmagolaj rengeteg jó hatásáról! Az érelmeszesedés és a szívinfarktus megelőzésén kívül alkalmas felfázásos tünetek, prosztata-panaszok enyhítésére, óvja az immunrendszert, valóságos vitaminbomba.
Ha Zalában, Göcsejben, Szlovéniában jársz, tankolj fel tökmagolajból!
4.Olajbogyó, olívaolaj
Ha szereted a mediterrán konyhát, már nem mondunk sok újat az olíva csodáiról. Telítetlen zsírsavakban, vitaminokban gazdag ez is, érvédő, egészségmegőrző hatása régóta ismert. A népszerű mediterrán diéta alapja, nem véletlenül tartják ezt a táplálkozásformát a lehető legegészségesebbnek. És még egy előnye van a mediterrán diétának: nagyon finomakat ehetünk közben!
A jó minőségű olívaolaj kapható főzésre is használható és nyersen fogyasztható változatban is. A saláták, hummuszok, sült zöldségek, húsok utánozhatatlanul finom kísérője. A mediterrán országokban az sem ritka, hogy valamilyen lepénykenyérrel mártogatva, csak úgy eszegetik. Bár az olajbogyót nem mindenki szereti markáns íze miatt, érdemes próbálkoznod, mert nagyon sokféle színű, nagyságú, ízvilágú kapható. Remek előétel például a spanyol vagy olasz módra pácolt olívabogyó.
5.Halak, halolaj
Ha már a mediterrán konyhánál járunk, jöjjenek a halak! Persze nemcsak a Földközi-tengeri népekre, hanem pl. az eszkimókra is igaz, hogy a sok tengeri hal fogyasztása miatt szinte ismeretlenek náluk az itt népbetegségnek számító ér-és szívproblémák, amelyekről már sok szó esett a koleszterinszinttel kapcsolatban.
A hal könnyen emészthető, fogyasztása csökkenti a vas-és kalciumhiányt, de serkenti a tanulási teljesítményt is! A tengeri halak húsa, olaja bővelkedik Omega-3 zsírsavakban – ezek nem termelődnek a szervezetben, a táplálékkal jutunk hozzájuk. Számtalanszor hallottuk már ezt, mégsem jár élen Magyarország a halfogyasztásban.
Ha nyitott kapukat döngetük nálad, akkor már biztos ismered a forgalomban lévő finomabbnál finomabb halakat, tengeri herkentyűket és társaikat, és bátran kísérletezel a karácsonyi halászlén és rántott halon túl is. (A halak nagy előnye remek élettani hatásaikon kívül az is, hogy pikk-pakk elkészülnek – a gyors vacsora ideális alapanyagai!) Ha pedig még idegenkedsz, próbálkozz először egy jó vendéglőben halat rendelni vagy legalább konzerv szardíniát, makrélát kóstolgass… Csak nagyobb gasztronómiai élmény, mint lenyelni egy halolaj-kapszulát…
6.Sovány csirkehús, vadhús
Nem kell lemondanod persze a húsevésről, ha koleszterinszegény étkezésre váltanál – csak a zsírosabb húsok arányának csökkentéséről van szó. Beszéljenek a számok: 100 g zsíros sertéshúsban 350 mg, 100 g sovány sertéshúsban 150 mg, míg pl. a bőr nélküli csirke-vagy pulykahúsban 78 mg és a bőrösben is csak 90 mg koleszterin van, de pl. a szarvashús 100 grammja is csak 110 mg-ot tartalmaz. És ha az elkészítésnél figyelsz a kevés és minőségi extra-szűz olívaolaj használatára, nyert ügyed van!
7.Hüvelyesek: bab, borsó, lencse, csicseriborsó és társaik
A hüvelyeseket nyugodtan nevezhetjük szuperélelmiszereknek, és ráadásul még olcsók is! Magas a rosttartalmuk, stabilizálják a vércukorszintet, csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség és a vastagbélrák kockázatát, serkentik az agyműködést, teljes értékű fehérjeforrást biztosítanak (például a vegetáriánus étrendben ezért nélkülözhetetlenek), antioxidánsokat, Omega-3 zsírsavakat tartalmaznak – íme néhány érv a rendszeres fogyasztásuk mellett! Az, hogy télen még hatásuk a takaró alatt is melegít, külön díjazandó:)
8.Teljes kiőrlésű gabonafélék
Te szereted a barna kenyeret, a teljes kiőrlésű lisztből készült süteményt? Ha igen, nem kell bizonygatnunk, mennyivel fincsibb, mint a sima fehér lisztből készített kenyér, péksüti. De ha még nem szántad rá magad, hogy a fehér kenyeret, zsemlét, kalácsot, sütit legalább néha ezekkel cseréld fel, gondolkodj el a következőkön.
A teljes kiőrlésű gabonában megmarad a gabonaszem külső korparésze, ezért sokkal gazdagabb a rost-, vitamin- (E, B) és ásványianyag-tartalma (vas, szelén, magnézium, cink). Jobb lesz tőlük a szervezetünk védekezőképessége a koszorúér-betegségekkel, bizonyos rákbetegségekkel és a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben is.
A teljes kiőrlésű lisztből készült ételek ráadásul kevésbé hízlalnak, elsősorban azért, mert hamarabb jóllakunk velük.
És ha ezek az érvek nem győztek meg teljesen, ajánlunk még egy póbát! Mostanában sokan álltak neki az otthoni kenyérsütésnek – miért ne kezdenéd itt a teljes kiőrlésű lisztek bevezetését? Kaphatsz búza-, rozs-, tönkölylisztet teljes kiőrlésű változatban is – ha kikísérletezed az arányokat, a finomított liszttel keverve nagyszerű kenyereket süthetsz. Sőt, dagaszthatsz tökmagot, szezámmagot, napraforgómagot is a kenyeredbe!
És az uccsó érv, ez mondjuk inkább esztétikai, mint élelmezésbeli: sokkal jobban néz ki a tányérodon és az instagramon egy magos, sötétebb színű kenyér, mint sápadt reciproka.
9.Zab
Egy igazi egészséges zabálni való! 🙂
A zabban béta-glükán van, ami a vékonybél falát bevonva megakadályozza, hogy a bél túl sok koleszterint vegyen fel, így a vér koleszterinszintje is csökken. És ez már kétheti rendszeres fogyasztás után kimutatható!
De tényleg, elmondom a tuti zabkása titkát! Előtte kicsit megpirítod a zabpelyhet serpenyőben, majd forró vízzel felengedve legalább 8-10 percig főzöd. Egészen krémszerű lesz, ha például tejjel vagy joghurttal kevered el, teszel bele mazsolát, szárított vagy friss gyümölcsöt. Vigyázz! Függőséget okozhat, nem is akarsz más reggelit, csak zabkását!
De keverhetsz zabpelyhet a keverős sütik, muffinok tésztájába, sőt a liszt egy részét is zablisztre cserélheted – ugyanezt megpróbálhatod kenyérsütéskor is. Különlegesen finom íze van! De készíthetsz mézzel-vajjal sütőben átsütött zabpehelyből dióval, aszalt gyümölcsökkel házi granolát, sőt zabszeletet is!
A reggeli joghurtba kevert zabkorpa pedig az emésztésedet is rendben tartja.
10.Olajos magvak
Egészséges nasit minden háztartásba! Naponta fél-egy marék dióbél, mandula, mogyoró, kesudió elrágcsálása bizonyítottan csökkenti a vér koleszterinszintjét, sőt még az agyműködésünkre is jó hatással van! De azért legyél mértékletes: nem fogyókúrás ételekről van szó!
11.Néhány finom zöldség és gyümölcs, amelyek különösen sokat segítenek a koleszterinszint rendben tartásában
Félig-meddig zöldségnek minősül, de semleges íze miatt akár desszertekben is használhatod az avokádót. A, B1, B2, C, D és E vitamin, Omega 6 és 3 zsírsav van benne, vérnyomásbeállító hatása van, segít az érrendszeri betegségek megelőzősében és persze kiváló koleszterincsökkentő hatása van. Az áfonya számtalan jó hatásáról hallhattál már, de hasonlóan sok élelmiszerhez, ez is segíti, hogy a bélrendszer ki tudja választani a fölösleges koleszterint. Nyersen, süteményekben, ivólé formájában eheted-ihatod. És a meglepetés: a köznapinak számító alma! Hisszük is, nem is, hogy „naponta egy alma a doktort távol tartja”, pedig tényleg! Pektintartalma az emésztést segíti, polifenol-tartalma pedig meggátolja a koleszterin lerakódását az erek falán.
12.Vörösbor
Már a mediterrán diéta kapcsán is emlegettük a mértékkel fogyasztott (napi 1 pohár) vörösbort. Magas oxidáns- és polifenol-tartalma van, csökkenti az összkoleszterinszintet, de emeli a védő hatású koleszterin szintjét a vérben. És micsoda jó borok vannak Spanyolországban és persze Magyarországon is! Persze nem akarlak rávenni az alkoholizálásra, a kékszőlő leve is hasonló hatású, csak kevésbé lesz tőle emelkedett hangulatod. 🙂
A koleszterin a szervezet működéséhez elengedhetetlenül szükséges zsírvegyület. A máj és a szervezet sejtjei között áramlik a vérben, de az egyik fajtája, amelyet a köznapi beszédben „rossz” koleszterinként szoktunk emlegetni, lerakódhat az érfalakra.
A koleszterinlerakódás szűkítheti vagy a legrosszabb esetben el is zárhatja az ereket, szív-és érrendszeri betegségeket, infarktust, stroke-ot okozhat.
A kevéssé zsíros, alacsony koleszterintartalmú étrend mellett bizonyos ételek még csökkenthetik is a koleszterinszintet, például a növényi olajok, az olajos magvak, a halak, a sovány baromfi- és vadhús, a hüvelyesek, a legtöbb zöldség, gyümölcs, sőt a vörösbor is.
Vélemény, hozzászólás?