Ez a zöldes- aranyos csillogású extraszűz, a bogyó fajtájának köszönhetően egy rendkívül stabil, kiegyensúlyozott olívaolaj. Sütésre, főzésre egyaránt alkalmas. Szaglásakor, ha minden jól megy, a sajtolóüzem-szagot nem érezzük, az negatív tulajdonságnak számít! Inkább a mandula-, alma-, esetleg friss gyümölcsök illata érvényesül, kissé fűszeres stichttel. A magyar szájíznek eléggé keserű és csípős, bár a spanyol termékleírásban a “közepes” jelzővel illetik. Mindenesetre inkább haladó olajosoknak ajánljuk! De pont ezen tulajdonságai miatt tökéletes sült húsok, gazdag levesek, egytálételek készítéséhez. Palacsintát azért nem sütnék vele.
Átlagos tápérték 100 ml-ben:
- Energia: 900 Kcal/3700 kJ
- Zsír: 100 g
- Telített zsírok: 13 g
- Egyszeresen telítetlen: 79 g
- Többszörösen telítetlen: 8 g
- Koleszterin: 0 g
- Szénhidrát: 0 g
- Amelyből cukrok: 0 g, Protein: 0 g
- Só: 0 g, E-vitamin: 20 mg
- A-vitamin: 200 µg
- Savasság: 0,29°- Peroxid-tartalom: 4,8 – K232: 1,66 – K270: 0,13 – ΔK: 0,00
Hegyi Bori
Évek óta rendelek spanyol olivaolajokat Dórinál. Először csak karácsonyi ajándéknak adtam, azután én magam is átszoktam az olivára. A sütős-főzős mindenes Cornicabrát használom salátákra is, és persze ezzel főzők. Nagyon szeretem az illatát, néha beleszippantok az üvegbe.