Hát igen, gasztroblogok. Annyi van belőlük, mint égen a csillag. Van egyszerű receptgyűjtemény, van, amelyik speciálisan mentes ételekkel foglakozik, van ahol a szerző személye izgalmasabb, mint maguk a receptek. Most összegyűjtöttem húszat, de gyűjthettem volna kétszázat is, csak azt még én sem olvasnám végig. 🙂 Szóval szubjektív gyűjtés következik, magyar, angol és spanyol nyelvű oldalakból. És ha jóféle mediterrán receptre vágysz, itt összegyűjtöttem neked néhánya.
Régi receptek nyomában
Bagos Zsuzsanna igazi felfedező, a múlt receptjeit kutatja, a hagyományos paraszti ételektől kezdve mindenféle úri huncutságokig gyűjti a gasztroérdekességeket. És ezek a múltból előbányászott infók a jelen gasztrokultúráját is meghatározzák. Mostanában nem olyan aktív a Facebook-oldala, de érdemes végigpörgetni, bele-belemélyedni egy-egy bejegyzésbe, vagy rácuppanni az instagram-oldalára. Sőt, még könyvformában is élvezhetjük Zsuzsa Fejedelmi lakomáit! Facebook-oldal itt, instagram emitt.
Ízzel-lélekkel
Dian Márti blogjában az a jó, hogy a kezdő, koleszos szakácstól a fekete öves gasztrobűvészekig mindenki talál magának egy jó receptet. Ráadásul nemcsak fogásra, ételtípusra, de ízvilágra és szezonra, sőt hozzávaló alapján is kereshetsz recepteket az Ízzel-lélekkel blogon! És ha ez nem lenne elég, még jó kis gasztrocikkeket is lehet itt találni. Ami fájóan hiányzik róla, az a spanyol ízvilág, no de azért nem is egy ügyes magyar szakács gasztroblogját kell nézegetni. 🙂
Serious Eats
Következzen a gasztroblogok egyik nagyágyúja az Amerikai Egyesült Államokból. Ez nem egyszemélyes, bájos blog, hanem egy egész blogbirodalom, amit három profi szakács-blogger ír, az alapítója Ed Levine. Kipróbált receptektől kezdve, főzési, sütési technológiákkal ismerkedhetsz meg, továbbá ételtörténetekkel és gasztrotúrajavaslatokkal (elsősorban Amerikában). Akit érdekel az angolszász gasztrokultúra, és szeret szépségesen megfogalmazott angol mondatokat olvasni finomabbnál finomabb receptekről, annak kihagyhatatlan a Serious Eats.
The Mediterranean Dish
Ha mediterrán ételeket sütnél-főznél, érdemes felkeresni az egyiptomi származású Suzy oldalát, aki töviről-hegyire ismeri a Földközi-tengert körülölelő mediterrán térség afrikai, európai és ázsiai gasztrokultúráját. Készítenél egy spanyol tortillát, összeütnél egy egyiptomi hawawshit? Vagy csak csorgatnád a nyálad szebbnél szebb ételfotókat pörgetve? Irány a The Mediterranean Dish, a gasztroblogok királya!
Cocinarpara2
Azért a spanyol nyelvű gasztroblogok sem maradhatnak ki a gyűjtésből. 🙂 A blogger Belén szeret főzni, írni és kajákat fotózni, és kitalált egy pároknak szóló blogot, amin olyan gasztrotippeket, recepteket olvashatunk, amelyeket könnyedén (vagy nagy nehézségek közepette:)) elkészíthetünk vacsira, reggelire, ebédre a párunkkal közösen. Vagy egyedül, ha lusta a drága :). Kedvencem a cenas rápidas, vagyis a gyorsan összeüthető vacsik kategória.
Loveandlemons
Ezt a blogot egy házaspár viszi, Jeanine Donofrio és Jack Matthews (Jack az ételek minőségellenőre vagyis ő kajálja meg a csodás fogásokat:)). Főleg vegetáriánus fogásokat találunk ezen az oldalon, amely a gasztroblogok egyik legjobbja, és rá lehet keresni speciális ételallergia alapján is az egyes receptekre. Nagyon hasznos és nagyon szép oldal, számtalan díjjal tüntették ki a loveandlemonst az elmúlt évtizedben.
Chili és vanília
Mautner Zsófit nem kell bemutatnom senkinek, az ő neve alatt fut a Chili és vanília, Zsófi 2005 óta főz, blogol, eddig kilenc könyve jelent meg, a gasztroblogok között az egyik legismertebb szerelőről van szó. Folyamatosan frissül a blog, nemrég például egy nagyon fincsi aranydurbincs receptet találtam itt, de érdemes elolvasni Zsófi úti bejegyzéseit is, amelyek a gasztronómia témáját járják körbe. Ezen az oldalon is kereshetünk alapanyagok és speciálisan vegetáriánus étrend alapján.
Világevő, a gasztroblogok kóstolgatója
Jókuti András világjáró gasztroblogja szórakoztató és izgi, aktív Facebook-jelenléttel, izgalmas, naprakész témákkal, saját cikkekkel, saját képekkel. Ez egy igazi kóstoló-evő blog, András tényleg keresztül-kasul bejárta a világot, (amíg lehetett), és nagyon jól ír a különböző jellegzetes, spéci ételekről. Ha elolvasod pl. a baszk sajttortáról írt bejegyzését, rögtön mennél Bilbaóba sütizni, kávézni.
Lilafüge
Havas Dóra gasztroblogja is bőségesen szolgál ételötletekkel, napszakra, évszakra, ételtípusra is találunk itt receptet. És ami nagyon fontos, speciális diétás fogásokat is találunk itt, legyen szó vegán, vegetáriánus, gluténmentes, laktózmentes vagy csökkentett szénhidrát tartalmú ételekről. És így Márton-nap körül arra is van rögtön három ötlete, hogy miként készítsünk tökéletes libacombot!
101 Cookbooks
Heidi Swanson blogja azoknak szól, akik szeretnének egészséges ételeket készíteni, vegetáriánus recepteket találunk itt, gyakran teljes kiőrlésű gabona alapanyagból előállítva. Következetes étrend, megnyerő stílus és egyszerű, de nagyon szép képek sorakoznak ezen az oldalon. Akkor is nézd meg, ha nem vagy full vega, hátha megihlet egy fincsi tahini süti. 🙂
David Lebovitz
David cukrász és szakács, San Franciscóban végigjárta a gasztroranglétrát a mosogatástól az elit séfségig, az utóbbi években pedig Párizs cukrászsüteményeiről, likőrjeiről, koktéljairól ír magas szakmai szinten és szórakoztatóan. Érdemes követni David Lebovitz Facebook-oldalát is, és kipróbálni valamelyik csokis, gyümölcsös receptjét, nem fogsz csalódni!
Házisáfrány
Déri Szilvia blogja azokat célozza meg, akik nehezen veszik rá magukat a főzésre, sütésre, de valamiért vonzódnak a gasztronómiához. Sajátos írói és főzési stílusa van, a recepteket, tippeket, lelkesítő, bátorító és néha piszkosul vicces bejegyzéseit az is szívesen olvassa, aki aztán inkább elmegy egy étterembe, ahelyett, hogy megpróbálná a recept alapján elkészíteni a kaját. És még könyve is van, a címe: Főzni szexi. Hm. 🙂
Ételérzés
Terei-Vigh Krisztina blogjából árad az életöröm és a szenvedély, ha őt olvasod, rögtön egészséges ételeket akarsz rittyenteni. Ja, és még fotózni is tud :). Ha egy toszkán jellegű gombaragut, egyszerű káposztasalátát raknál össze, nézz körül az Ételérzésen. A főzés nála nem az aggodalomról és a szürke mindennapokról, hanem az örömteli alkotásról szól.
Iklódi Dóra
Dóra a gasztrobloggerek között kakukktojásnak számít. No nem azért, mert imád utazni, írni és enni (ahogy szinte az összes gasztroíró :)), hanem azért mert ő sütés-főzés-írás szentháromsága mellett professzionális ételfotózással, marketinggel és receptfejlesztéssel is foglalkozik. És közben tök jó cukormentes, tejmentes bejglireceptje van, az ünnepek környékén érdemes rákeresni.
Zizikalandjai, a vegán, -mentes gasztroblog
Nagy Zita nem ismer kompromisszumokat, ha az egészséges étkezésről van szó. Blogján szebbnél szebb, finomabbnál finomabb ételt találunk, elképesztően változatos repertoárban tárulnak fel a laktózmentes, tojásmentes, gluténmentes vagy éppen vegán receptek. Akinek ételérzékenysége van, vagy etikai szempontból fontosnak tartja a vegán étrendet, itt a helye, a zizikalandjai oldalon!
Csakapuffin
Kis-Varga Judit pár éve nagyon pörgött, ő vezette a Nők Lapja Café gasztronómiai rovatát, mostanában sajnos nem ontja magából az új recepteket, de érdemes a karácsonyi előkészületek idején ránézni az ínycsiklandó Csakapuffin-sütikre. Csak annyit mondok: karácsonyi csoki gigatorta. Ugye, hogy rákattintottál? 🙂
Íz és Itália
Ha szereted a változatos olasz konyhát és kicsit komolyabban beleásnád magad az olasz gasztronómiába, akkor jó szívvel ajánlom az Íz és Itália receptjeit. A gorgonzolás polenta vagy pugliai tiella elkészítési módja mellett azt is megtudhatod, hogy mik a legfontosabb etikai szabályok, ha egy igazi olasz család lát vendégül asztalánál.
Iamafoodblog
Megint egy gasztroíró házaspár: Mike és Steph utazók, főzők, blogolók. A szicíliai gnocchitól kezdve a japán palacsintán át a mexikói halas taco-ig mindenféle recept található náluk. Szépek a képek, érthető a leírás és szerencsére nem az amerikai mértékegységekben adják meg a hozzávalók adagolási mennyiségét, hanem univerzális módon: teáskanál, evőkanál, stb. Ha egy jó reggelit, egyszerű egytálételt pakolnál össze és beszéled az angolt, irány az oldal!
GolubkaKitchen
Anya Kassoff és Masha Sullivan egyedülálló orosz gasztroblogot visznek angolul, ez a Golubka Kitchen. A hagyományos orosz receptek mellett bőséggel találunk itt vegán és vegetáriánus ételeket is. És ha a leírásból nem következtetnénk ki a receptet, bőséges videoanyag segít a sikeres főzéshez.
Letstacoboutitblog
Egy fotós és egy írólány (Mica McCook és Charlotte Bonavida) összeállt, és készítettek egy irodalmi gasztroblogot. Jó kaják és jó könyvek, kell ennél több? Van itt töltött padlizsán, svéd húsgolyó és kardamomos tekercs. És közben tömör, frappáns könyvajánlók pl. Roald Dahl, Ray Bradbury vagy Margaret Atwood műveiről.
Mindenmentes – a magyar nyelvű, mentes gasztroblogok legmentesebbje 🙂
Andrási Nóra gyógyszerészből lett blogger és szakácskönyvszerző, a mindenmentes.hu-n 9-féle mentességre kereshetünk receptet! Ezt az oldalt tedd a kedvencek közé, ha bárkinek bármilyen okból gluténmentes, szójamentes vagy éppen élesztőmentes ételt kéne készítened. Az édesburgonyás brownie-n, vegán lazacon túl akár haltalan halászlevet is készíthetünk a blog receptjeinek segítségével.
Gasztroblogok: gyakran ismételt kérdések
Az ételérzékenységgel küzdőknek a www.mindenmentes.hu-n és a Zizikalandjain és a 101 Cookbooks-on érdemes körülnéznie.
Ha különleges ételekről olvasnál, nézd meg a Világevő blogot, ha el is készítenéd, akkor az Iamafoodblog vagy a Chili és vanília segíthet.
Az Ételérzés vagy a Házisáfrány nagyon lelkesítő tud lenni egy kezdő szakácsnak, de az Ízzel-lélekkel is nagyon jó ebből a szempontból.
Vélemény, hozzászólás?