Mi is az az édesköménymag?
Az édeskömény sokoldalú zellerféle, a világ egyik legelterjedtebb, legismertebb zöldsége. Ernyős virágzatán apró, sárga szirmok helyezkednek el, illata ánizsos. A gumója ízletes, a termése kiváló fűszer és természetes gyógyszer, nem csoda, hogy már az ókori egyiptomiak, indiaiak, kínaiak is előszeretettel alkalmazták.
Mik az édesköménymag jótékony hatásai?

Az édesköménymag a természetgyógyászat egyik aduja!
Már az ókori orvostudomány legnagyobb koponyája, Hippokratész is esküdött az édesköménymag jótékony hatásaira, a csecsemőkori bélgörcsök ellen ajánlotta.
Mind a mai napig alkalmazzák emésztést segítő, puffadásgátló természetes gyógyszerként. Sőt! Hatását nem csupán a bélrendszerben tudja kifejteni, alkalmas a menstruációs fájdalmak csökkentésére, a rendszertelen menstruáció szabályozására, a klimax tüneteinek enyhítésére de még a prosztatarák kezelésében is sokat segíthet.

És akkor még nem beszéltünk az édeskömény többi részéről! Ennek a csinos gumónak magas a magnézium-, kalcium-, foszfor-, vas-, kálium-, mangántartalma, és még A-, B-, és C-vitamin is található benne, kiváló antioxidáns és egészségjavító hatása van.
Milyen részeit lehet még fogyasztani az édesköménynek?

Az édeskömény magját elsősoran fűszerként és teaalapanyagként ismerjük, a gumó felhasználásánál azonban már jobban elengedhetjük a fantáziánkat. Süthetjük, főzhetjük, készíthetünk belőle salátát, előételt, szószt, köretet. És a zöldjét nehogy a komposztra hajítsd! Inkább díszítsd fel vele a salátádat, főzd a húsleveshez, de kicifrázhatod vele a spagettit is!
Édesköménymag/édeskömény receptek
És akkor lássuk végre a recepteket!
1.Marinált édeskömény-saláta
Mielőtt felszecskáznánk a szép édeskömény-gumónkat, gondoljuk végig, hogy mit szeretnénk belőle készíteni. Salátához a legcélszerűbb kikeresni a polcról egy uborkaszeletelőt és sitty-sutty apró szeletekké reszelni a gumót. Utána hagyjuk olívaolajban, citromban, sóban legalább 2 órára. Végül szórjunk rá némi parmezánt. A végeredményt hozzákeverhetjük egy grandiózus salátához (naranccsal vagy körtével mennyei!), de érdemes megkóstolni egyéb összetevők nélkül is, sanszos, hogy addig kóstolgatjuk, amíg el nem fogy.
Az olívaolajban, sós citromlében marinált saláta az egyik legjobb dolog, ami az édeskömény gumójával történhet!
Hozzávalók:
1 db édeskömény
1 evőkanál (természetesen extra szűz) olívaolaj
½ citrom leve
reszelt parmezán sajt
só ízlés szerint
Elkészítés ideje: kb. 20 perc, marinálás ideje: legalább 2 óra
2.Grillezett édeskömény-gumó
A másik pofonegyszerű megoldás a grillezés, a legtöbb zöldség a szakszerű grillezés következtében enyhén karamellizálódik és ellenállhatatlan ízösszetevőkkel gazdagodik! Ebben az esetben vágjuk a zöldséget pár centis darabokra, dörzsöljük be alaposan olívaolajjal (ami csakis extra szűz legyen!), majd sózzuk, borsozzuk. Ha sütőben akarjuk grillezni, egy tepsibe fektessünk sütőpapírt, és egymástól tisztes távolságban helyezzük el a gumódarabokat, majd 200 fokra melegített sütőben indulhat a grillezés. Tegyünk a gumók közé egy négybevágott lilahagymát, úgy még inkább előretörnek az édeskömény fantasztikus ízei! Persze faszénen is grillezhetjük, akkor a kerti sütögetések ízvilágával gazdagodik a zöldség.
A grillezett édeskömény-gumó verhetetlen társa a mozzarella, tépjünk a sajtból nagyobb darabokat, keverjük össze a frissen grillezett zöldséggel, a tetejére tépkedjünk 8-10 friss bazsalikomlevelet, facsarjunk rá egy fél citromot, újra sózzuk, borsozzuk. Langyosan tálaljuk!
Hozzávalók:
1 db közepes édeskömény
fél citrom
1 evőkanál olívaolaj
só
bors
Elkészítési idő: kb. 30 perc
3.Édeskömény dinsztelve
Sütnél egy fincsi tengeri halat, de nem tudod, milyen köretet dobj össze hozzá? Keress két mutatós édesköményt, pucold le, vágd apró szeletekre (jó barátod az uborkaszeletelő!). Önts egy evőkanálnyi olívaolajat a serpenyőbe, dinszteld 3 percig a zöldséget. Ezután add hozzá az áttört gerezd fokhagymát, oregánót, egy evőkanál balzsamecetet, sót, borsot ízlés szerint, fedd le, és párold alacsony lángon 8-10 percig! A tengeri halhoz passzol a legjobban, de akkor sem nyúlsz mellé, ha sült csirkéhez, vadételhez tálalod !
Hozzávalók:
2 db közepes édeskömény
1 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
só, bors ízlés szerint
1 ek balzsamecet
Elkészítési idő: kb. 40 perc
4.Csőben sült édeskömény vagy édeskömény gratin
Köretként és főételként is kiváló a csőben sült zöldség. Vegyünk két gumót, a grillezett recepthez hasonlóan pucoljuk meg, vágjuk cikkelyekre, majd egyesével döfjük át a cikkelyeket fogpiszkálóval, hogy a főzés során szét ne hulljanak. Forrásban lévő vízbe helyezzük és 16-20 percen keresztül puhítjuk, majd lecsöpögtetjük. Egy másik fazékban felforraljuk a tejszínt, amint forr, tegyük is hozzá a sajtot, lisztet, alaposan keverjük el, adjuk hozzá a sót, szerecsendiót. Kapjunk elő egy akkora hőálló tálat, amibe kényelmesen beleférnek az édesköménycikkelyek.
Ja, a fogpiszkálókat MOST érdemes kihúzgálni, nehogy az ízletes vacsi közben harapjunk rá egy sült-főtt fapiszkára. Ha stornóztuk a fogpiszkálóállományt, mehet rá a tejszín, majd be a 200 fokosra melegített sütőbe, kb. 20 perc alatt megsül, érdemes kicsit megpirítani a tetejét, úgy az igazi!
Hozzávalók:
2 db közepes édeskömény
1 ek finomliszt
2 dl főzőtejszín vagy habtejszín
70 g reszelt parmezán sajt
só, szerecsendió ízlés szerint
Elkészítési idő: kb. 60 perc
5.Édesköménymag tea:

Zúzzunk össze egy teáskanálnyi magot, forrázzuk le, tegyük félre tíz percre, és még melegen kortyoljuk el. Naponta maximum három bögrével fogyasszunk belőle!
6.Marinált olívabogyó
Keverjünk extra szűz olívaolajba két gerezd fokhagymaprésen átnyomott fokhagymát, édesköménymagot, kakukkfüvet, szárított rozmaringot, apróra vágott paradicsomot, keverjük össze az olívabogyóval, tegyük a hűtőbe legalább két órára. A legtutibb előétel némi hideg fehérbor mellé!
Hozzávalók:
200 g zöld olívabogyó (magozott)
2 ek extra szűz olívaolaj
120 g kalamata olívabogyó (magozott)
1 db paradicsom
fél teáskanál kakukkfű
fél teáskanál édesköménymag
fél kávéskanál szárított rozmaring
Elkészítési idő: 10 perc, marinálás a hűtőben: legalább 2 óra
7.Mártogatós
A juhtúrót keverjük ki vajjal, adjunk hozzá egy gerezd fokhagymaprésen átnyomott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Egy szép almát és az édeskömény gumóját vágjuk guszta cikkelyekre, kiválóan alkalmas bármilyen kence mártogatására, és ezzel kicselezhetjük az esti kenyérfogyasztást!
Hozzávalók:
150 g juhtúró
80 g vaj
só, bors ízlés szerint
1 gerezd fokhagyma
1 db alma
1 db édeskömény
elkészítési idő: 15 perc
8.Édesköményes mediterrán szendvicsköltemények
Tegyünk egy tepsire néhány rozskenyérszeletet, csöppentsünk mindegyiket locsoljuk meg egy kevés extra szűz olívaolajjal, szórjunk rájuk némi oregánót, pirítsuk meg. Közben reszeljük le a körtét és az édesköményt, keverjük össze, csavarjuk rá egy citrom levét. Ezt a masszát kenjük a kenyérre, tehetünk rá majonézes tormát, sonkát, lazacot ízlés szerint, de variálhatjuk camembert sajttal, dióval, ahogy jól esik! (hát komolyan mondom, visszaolvasva ezt a receptet, összefolyik a nyál a számban, ezt már nem lehet fokozni:)
Hozzávalók:
500 g rozskenyér
1 db szép körte
1 db közepes édeskömény
extra szűz olívaolaj
oregánó ízlés szerint
1 db citrom
Elkészítési idő: kb. 20 perc
Gyakran Ismételt Kérdések
Az édeskömény nevű zellerféle magja.
Az édesköménymagot fűszerként vagy teaként fogyaszthatjuk, az édeskömény gumóját grillezve, főve, köretként vagy főételként egyaránt készíthetjük, a növény szára pedig kiváló leveszöldség.
Az édesköménymagnak görcsoldó hatása van, erősíti az immunrendszert, csökkenti egyes rákos megbetegedések kockázatát, a gumó fogyasztásával pedig sokat tudunk tenni a változatos étrendért.
Vélemény, hozzászólás?