Miért pont mi? És miért pont az Olívaműhely?
Csányi Dorottya vagyok, férjemet Juan Carlos Gómez Herradón-nak hívják (az előző spanyol király, János Károly után, bár anyósoméknak erős dilemmát okozott, hogy ne Fülöpnek kereszteljék-e inkább, aki akkoriban trónörökösi posztot töltött be a spanyol királyi családban… Hiába, az élet nehéz kérdései).
Spanyolországba a híres- hírhedt Erasmus ösztöndíjjal kerültem, a pécsi akkor még JPTE spanyol nyelvtanári szakáról, aztán jól kint is maradtam (első látásra szerelem, stb). Férjem madridi, vagyis egy Madridhoz közeli, de már Toledo megyéhez tartozó faluból származik.
Méntrida egy kis falu 5- 6000 lakossal, ahol az öregek még bottal verik le az olajfákról az olajbogyót. Sokan az olajbogyó-és szőlőtermesztésből élnek. Amit leszüretelnek, beadják a helyi Cooperatívá-ba (talán a gazdasági szövetkezet a jó magyar megfelelője), és fizetségül arányosan a rájuk eső részt kapják vagy olajban vagy pénzben. Apósom az ő nyolcvanvalahány évével még metsz, szüretel, végzi az erős fizikai munkát a mezőn.
Én 17 éve kezdtem el használni a méntridai (jobb esetben) extra- szűz olívaolajat- apóspajtás révén mindig kaptunk belőle, ugyebár… és innen jött az ötlet (illetve a tesómé volt, köszi Márti!), hogy haza is vihetnénk kóstoltatni… ez volt 2013-ban, akkor vittünk először Magyarországra a finom nedűből…
Annyira bevált ez az olajosdi, hogy komolyabban elkezdtünk foglalkozni a témával. Folyamatosan járunk kóstolni újabb és újabb extra-szűz olívaolajokat (pl. Toledo, Jaén, Tarragona, Cuenca), képezzük magunkat ilyen – olyan területen (pl. somelier-vagyis professzionális extra- szűz olívaolaj kóstoló, olajfa- termesztés-, sajtolóüzemvezetés-tanfolyamok), teljesen elragadott minket az olívaolajos világ!
Idén már 4 féle extra-szűz kategóriájú olívaolaj közül választhattak a vásárlók, sőt, különféle olajbogyók is színesítik palettánkat!
Remélem, a weboldalon való böngészés szerez majd egy- két kellemes pillanatot az olvasónak!